ČLANOVI

 
Katarina Popović

Katarina Popović je završila osnovne i master studije violine u klasi profesorke Marije Špengler na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nakon specijalističkih studija kamerne muzike upisuje i doktorske akademske studije iz iste oblasti u klasi profesora Gorana Marinkovića, koje završava 2020. godine i stiče titulu doktora umetnosti. Na završnoj godini doktorskih studija bila je angažovana kao pomoć u nastavi na Katedri za kamernu muziku, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Ladislava Mezeija. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima poznatih umetnika i pedagoga (Stefan Milenković, Dejvid Takeno, Rafael Oleg, Gordan Nikolić, Orest Šourgot, Ilja Korol, Mira Glodeanu, Džeremi Džozef, Frederik Has, Ruben Dubrovski, Elizabet Blumenštok, David Drabek, Martina Varecka, Daniele Kaminiti). Veoma aktivno nastupa u okviru tri ansambla sa kojima je ostvarila značajan broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Član je ansambla Beogradski Barok koji se bavi istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka na kopijama instrumenata iz tog perioda i jedan je od prvih ansambala tog tipa u Srbiji. 2014. godine osniva Aratos Trio sa Mihailom Samoranom i Vanjom Šćepanovićem koji se bavi izvođenjem dela 20. i 21. veka pisanih za sastav koji čine klarinet, violina i klavir. Nastupala je na festivalima BEMUS, BELEF, KOMA, Tribina kompozitora, Međunarodni festival čembala, Međunarodni festival orgulja, Festival rane muzike u Beogradu, Dani barokne muzike Novi Sad, Salzkammergut Festwochen (Austrija), Timisoara Early Music Festival (Rumunija), Carniarmonie (Italija), Nei suoni dei luochi (Italija). Kao profesor violine Katarina je tokom osmogodišnjeg rada u Školi za muzičke talente u Ćupriji ostvarila zapažene pedagoške rezultate sa učenicima koji su osvojili brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u zvanju docenta na Katedri za kamernu muziku za rad sa gudačkim ansamblima.

Mihailo Samoran

Mihailo Samoran je nakon završene MŠ „Josip Slavenski“, u klasi prof. Predraga Stefanovića, diplomirao, specijalizirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za izvođačke studije – klarinet, u klasi profesora Ante Grgina, čime je stekao titulu doktora umetnosti. Titulu doktora umetnosti stekao je, takođe, i na doktorskim izvođačkim studijama kamerne muzike, u klasi profesora Gorana Marinkovića. Pohađao je majstorske kurseve profesora Jiržija Hlavača (Češka), Mišela Letjeka (Francuska) i Aleksandera Nojbauera (Austrija) i kurs kamerne muzike održan od strane ansambla Beč – Berlin, koji čine solisti Bečke i Berlinske filharmonije. Dvostruki je finalista konkursa Jeunesses Musicales u Bukureštu 2002. i Beogradu 2012. godine. Osim brojnih nastupa u renomiranim koncertnim prostorima Beograda, nastupao je i kao solista sa simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički i orkestrom Camerata Serbica. Kao kamerni muzičar redovno nastupa sa ansamblom Balkanska kamerna akademija. Od sezone 2003/2004. godine bio je saradnik Beogradske filharmonije, a od sezone 2006/2007. godine je njen stalni član.

Vanja Šćepanović

Vanja Šćepanović je diplomirao klavir u klasi ruskog pedagoga Vladimira Bočkarjova, a potom je završio master i specijalističke akademske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasama Aleksandra Serdara i Ljiljane Vukelje. Oktobra 2019. godine odbranio je doktorski umetnički projekat pod naslovom „Sinestezija i uloga boja u oblikovanju interpretacije u kamernom delu Kvartet za kraj vremena Olivijea Mesijana“, i time stekao titulu doktora umetnosti. Nastupao je kao solista i kao kamerni izvođač u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Kanadi. Dobitnik je mnogih nagrada u disciplinama solo klavir i kamerna muzika, a dobitnik je i stipendije Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva kulture i ZAMTES-a (Zavod za međunarodnu i kulturnu saradnju). Održao je celovečernje koncerte u mnogim kamernim sastavima, poput klarinetskog trija, klavirskog trija, koncerte za klavir četvororučno, dva klavira, dua violina klavir, klarinet klavir, oboa klavir itd. Član je mnogih kamernih ansambala sa kojima aktivno nastupa u zemlji i inostranstvu, kao što su klarinetski trio Aratos Trio, potom klavirski duo Metropoliten, duo violina klavir sa violinistkinjom Jovanom Stošić. Kao kamerni izvođač uzeo je učešće na festivalima Nei Suoni Dei Luoghi, Carniarmonie u Italiji, Tisini Cvet i Rossi fest u Srbiji. Na poziv kompozitora Ivana Jevtića, Šćepanović izvodi Jevtićev Koncert za klavir, klarinet i kamerni orkestar, sa klarinetistom Mihailom Samoranom u saradnji sa vojnim orkestrom „Stanislav Binički“, oktobra 2019. godine. Pohađao je trogodišnje majstorske radionice klavira kod istaknutog ruskog pijaniste i pedagoga Vladimira Ovčinikova, a usavršavao se i kod Wei Yi Yang-a (Sjedinjene Američke Države), Vladimira Krpana (Hrvatska), Kioko Hashimoto (Japan), Alberto Portugheis (Argentina), Günter Ludwig-a (Austrija). Svoju pedagošku karijeru je započeo još u toku studija, a učenici iz njegove klase su osvojili veliki broj prvih nagrada i bili laureati na mnogim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima (Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Makedonija, Italija, Francuska). Nekoliko puta je bio najmlađi član žirija na takmičenjima u Srbiji i u Crnoj Gori. Oficijelni je klavirski saradnik na muzičkom festivalu ARLEM, za majstorske radionice za gudačke instrumente. Zaposlen je u MŠ „Josip Slavenski“.

Facebook   Youtube   Instagram   Linkedin